Samenwonen, trouwen, partnerschap

Samenwonen

Ga je samenwonen zonder dat je iets geregeld hebt? Volgens de wet en de belastingdienst ben je daarmee nog geen officiële partners van elkaar. Dus je bent niet zomaar fiscaal partner voor de Inkomstenbelasting. Je komt niet in aanmerking voor partnerpensioen (dat is nabestaandenpensioen voor ongehuwden) en je erft ook niet automatisch van elkaar. Dit kan behoorlijke nadelige financiële gevolgen voor je hebben. Je kunt dat voorkomen door het opstellen van een notariële samenlevingsovereenkomst.

Trouwen

Bij trouwen denk je aan een mooie, feestelijke dag en niet aan het afsluiten van een contract. Maar trouwen heeft de nodige juridische gevolgen en het is goed om daar vóór het huwelijk advies over in te winnen.

In Nederland is het nog steeds zo dat als je niks regelt, dus geen huwelijkse voorwaarden maakt, je dan in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Daardoor kun je geconfronteerd worden met schulden van je partner.

Ben je voor 2018 getrouwd, dan moeten bij een scheiding alle bezittingen en schulden half-half gedeeld worden, ook wat je al had vóór je ging trouwen. Ben je in of na 2018 getrouwd, dan moeten bij een scheiding ook alle bezittingen en schulden gedeeld worden. Alleen wat je al privé had voor je ging trouwen en wat je uit een erfenis of schenking hebt gekregen hoeft niet gedeeld te worden.

Geregistreerd partnerschap

Er zijn niet veel verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. De keuze voor een geregistreerd partnerschap wordt vaak gemaakt omdat stellen heel bewust niet willen trouwen maar wel zaken goed willen vastleggen. Internationaal gezien is deze relatievorm wel vrij onbekend, wat problemen kan opleveren bij eventuele emigratie.

RijksBredius adviseert je graag bij wat wenselijk is voor jullie situatie.

Hoe kunnen wij je helpen?

    samenlevingsovereenkomst via RijksBredius

    administr@torSamenwonen, trouwen, partnerschap